Slider

Follow

Miten matalan kynnyksen säästäminen onnistuu lapsiperheessä?

sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Kaupallinen yhteistyö Sortter.fi kanssaSäästäminen oli jo pidempään pyörinyt ajatuksen tasolla mielessä, mutta en ollut saanut siitä täysin ”kiinni”. Suurimmat syyt olivat, ettei minulla ollut selkeää tavoitetta säästämiselle, enkä ollut perillä tulojen ja menojen suhteesta. Tilille tuli palkka ja tuet, ja sieltä maksettiin laskut. Loput käytettiin milloin mihinkin. Joskus tilille jäi kuun lopussa vähän enemmän rahaa, joskus ei juuri ollenkaan. Kuulostaako tutulta?


En siis ollut perillä omasta taloudellisesta käyttäytymisestäni.


Kun meille kävi selväksi, että halusimme joskus muuttaa omaan taloon, kävi yhtä äkkiä motivaatio säästämiseen kovaksi. Nyt, kun meillä oli tavoite, oli aika myös tarkastella tuloja ja menoja ja tehdä budjetti. Ilman budjettia ei voi tietää, mitä menoja voi karsia, ja kuinka paljon on realistista säästää kuukaudessa niin, että rahaa jää muuhunkin elämiseen.


Tulimme mieheni kanssa tulokseen, että realistinen säästötavoite meille on 500€ kuukaudessa. Tässä on huomioitu se, että jään äitiyslomalle kesällä. Tällä hetkellä säästän kuitenkin omasta palkastani 500€, mieheni 200€, ja sen lisäksi säästöön siirtyy kaikki ”ylimääräiset tulot” kuten kirppismyynneistä saamani tulot. Myös noin vuosi sitten käyttöön ottamani OP Säästölipas on ollut todella helppo ja vaivaton tapa säästää. Aiemmin säästölippaasta tuli silloin tällöin nostettua rahaa, mutta nykyään pidän nekin tuotot visusti säästössä. Säästölippaaseen siirtyy automaattisesti ennalta sovittu summa (esim. 1-5€) , aina kun käytät pankkikorttiasi.

 


Kaksi tärkeintä asiaa, kun haluat aloittaa tavoitteellisen säästämisen:

 

Tavoite. Mieti mihin haluat säästää. Kun tavoite on selkeä, säästäminen on huomattavasti helpompaa ja motivoivampaa. Me säästämme omaa kotia varten. Sinun tavoitteesi ei tarvitse olla yhtä suuri; se voi olla vaikka kauan haaveilemasi laukku. Jos sinulla ei ole selkeää kohdetta, johon haluat säästää (tai vaikka olisikin), kannattaa kuitenkin asettaa summa ja aika tavoite säästämiselle. Esimerkiksi 1000€ puolessa vuodessa, 2000€ vuodessa. Jos säästät päämäärättömästi summan silloin ja jonkun summan tällöin, säästäminen helposti junnaa vähän paikoillaan ja säästöjä tulee ehkä helpommin myös käytettyä.


Budjetointi. Budjetointi on kaiken A ja O. Et voi säästää, ennen kuin sinulla on selkeä käsitys tuloistasi ja menoistasi.


Käy tarkkaan läpi tiliotteesi, ja karsi sieltä kaikki turhat menot, vaikka ne olisivat kuinka pieniä summia tahansa. Pienistä summista kertyy suuria summia kuukausi ja vuositasolla. Laske yhteen nettotulosi. Laske yhteen pakolliset menot kuukaudessa, kuten vuokra, puhelinliittymät, sähkö, auto, harrastukset ja ruoka. Ruoan budjetointi on oma lukunsa ja se kannattaa budjetoida erikseen, ja sitten laskea osaksi kokonaisbudjettia! Ruokakustannuksissa voi usein säästää isojakin summia.

 


Esteitä säästämiselle?


Säästäminen ei aina ole helppoa. Itselläni esteenä oli pitkään, että kuvittelin että minulla ei ole varaa säästää. Olen ollut opiskelija, työtön ja yh-vanhempi. Joskus elämäntilanne voi olla hankala eikä yksinkertaisesti jää rahaa mitä laittaa säästöön. Yksinhuoltajavanhenpana ja samalla äitiyslomalla ollessani tulot eivät olleet suuret, mutta jopa silloin minulla olisi ollut mahdollisuus säästää pieniä summia, jos vain olisin tarkastellut omaa talouskäyttäytymistäni. Minä siis kuvittelin, ettei ole varaa säästää.


Joskus tietenkään pienet tulot eivät ole silkkaa kuvitelmaa eikä tiukka tulojen ja menojen tarkastelukaan auta: Suomessakin asuu paljon perheitä, jotka jäävät köyhyysrajan alapuolelle. Silloin ei yksinkertaisesti jää yhtään ylimääräistä.


Yksi syy miksi säästämistä ei aloiteta, on että ei haluta luopua nykyisestä elämäntyylistä ja laadusta. Toisaalta sekin on ihan ok, jokaisella on oikeus nauttia elämästään ja päättää siitä itse. Tämä oli minulla pitkään syynä. Talouden vakauduttua ja ollessani töissä, halusin nauttia sen tuomasta vapaudesta. Kuitenkin nyt säästämisen aloitettuamme, olen huomannut että oikeastaan minun ei ole tarvinnut luopua yhtään mistään, ja olen (vähintään) yhtä onnellinen kuin ennen menojen karsimista. Nyt minulla on tunne, että talous on hallinnassa ja säästöön jää mukavasti, jos vaikka jotain yllättävää sattuisikin.


Entäs jos ole keinoja säästää? Et tiedä mistä aloittaa? Tulosi ovat keskikokoiset tai pienet, eihän siitä mitään jää? Voi jäädä, ja säästämisen voi aloittaa pienin ja helpoin askelin! Tässä kerron sinulle siitä lisää.

 
Mieti itselle sopiva säästämisen malli, niitä voi olla yksi tai useampi!


-Sijoittaminen on nyt trendikästä. Itse en ole vielä ollenkaan perehtynyt sijoittamiseen enkä siis nyt sijoita, mutta ehkä tulevaisuudessa. Pankeilla on olemassa myös erilaisia matalan kynnyksen sijoittamisen muotoja.


-Siirrä sivuun 10%-30% nettotuloista. Jos saat tuloja useamman kerran kuukaudessa, (esim. freelancer, tai pienituloinen, joka saa eri tukia useammassa erässä) voi olla helpompaa siirtää aina jokaisesta tilille tulevasta tulosta esimerkiksi 10% säästöön, kuin kerralla ison summan.


-Rahan siirtyminen säästöön kannattaa tehdä helpoksi ja ”näkymättömäksi”. Eli jos pystyy, kannattaa siirtää automaattisesti tietty summa saadusta tulosta säästöön. Näin raha ei koskaan ole ollutkaan käytettävissä. Itse siirrän jokaisesta palkasta 500€ säästötilille. Työskentelen esiopetuksessa lastenhoitajana, joten nettotuloni ei ole suuri. Silti pystyn säästämään noin suuren summan!


-Siirrä ”ylimääräinen raha” säästöön. Kuten veronpalautukset, tuet (lapsilisä?), kirppismyynnit, lahjaraha sukulaisilta, tai vaikka panttipulloista saadut rahat. Silloin tuntuu, kuin raha ei olisi lähtenyt alun perinkään omista tuloista, vaan se on ylimääräistä säästöä! Itse olen laittanut säästöön kaikki kirppismyynneistä tulleet rahat, tässä kuussa jo 174€.


-Muista, että säästät sen verran kuin itse pystyt! Vaikka toinen säästää ja sijoittaa tonnin kuussa, sinun ei tarvitse. 20e kuussa on jo 120e vuodessa, 60e kuussa on jo 720e vuodessa!


-Voit säästää porrastaen: Esimerkiksi tammikuussa 20€, helmikuussa 30€, maaliskuussa 40€ jne. valitsemallasi summalla. Tai kääntää toisinpäin: Tammikuussa 120€, helmikuussa 110€ jne. jolloin loppuvuoteen jää pieni summa.


-Hyödynnä mikrosiirrot! Super kätevää, ja juuri tämä tapa auttoi minut helposti ja huomaamattomasti alkuun säästämisessä. Monilla pankeilla on nykyään palvelu, jossa aina kun käytät pankkikorttia, säästötilille siirtyy ennalta sovittu pieni summa. Itselläni se on 2e per ostokerta. Pankkikorttia tulee kuitenkin käytettyä kuussa melko paljon, joten säästöön siirtyy huomaamatta sievoinen summa. Itselleni on siirtynyt säästöön 60-100e kuukausittain.

 

PLUS +

-Innostu muiden säästämisestä! Säästämisestä ja sijoittamisesta on lukuisia erilaisia podcasteja, joita kuuntelemalla voi saada itsekin lisää inspiraatiota ja motivaatiota säästämiseen. Instagramissa on myös tili @saanaopapic, joka säästää hyvin (hämmästyttävän) samalla tavalla ja samaan tahtiin kuin minä itse. Kun toinen säästää, saa siitä itsekin lisää inspiraatiota ja puhtia jatkaa! 

Itselleen sopivasta säästämisestä tulee nopeasti elämäntapa, ja se jopa koukuttaa.

 
KÄYTÄNNÖN VINKIT, JOILLA PÄÄSET HYVÄÄN ALKUUN JA TEET SÄÄSTÄMISESTÄ TAVAN:


-Suunnittele ja tee ruokaostokset viikoksi kerrallaan. Alkuun se vaatii vähän vaivaa, kun miettii jokaiselle päivälle ruoan ja ruoan menekin, varsinkin isommassa perheessä. Mutta nopeasti se lähtee sujumaan!


Kun teet viikon ruokaostokset, älä mene kauppaan nälkäisenä äläkä tee heräteostoksia, vaan pysy ennalta suunnitellussa kauppalistassa.  Meillä pois lukien alelihat: jos kaupassa sattuu olemaan lihoja tms. alennuksessa, ostetaan niitä ruokalistan ”yli” ja laitetaan pakkaseen. Niitä voi sitten hyödyntää esimerkiksi seuraavan viikon ruokalistan suunnittelussa.


-Valmista ruoka kotona. Syömällä kotona ja tekemällä itse töihin eväät, voi säästää todella suuria summia kuukaudessa.


-Minimoi ulkona syöminen: Minulla meni aiemmin helposti 70e kuussa kahvilakäynteihin ja tarkasteltuamme menoja, huomasimme että myös miehellä oli mennyt yhden kuun aikana 70e mäkkäriin, joissa hän oli käynyt työlounailla. Tämän lisäksi noutoruokaa oli tilattu kuussa 40 eurolla. Siis yhteensä 180€ kuukaudessa!


-Kilpailuta: Itse kilpailutin netin, sähkön, kotivakuutuksen ja puhelinliittymät. Omalta operaattorilta ei välttämättä saa parasta tarjousta. Jos kuitenkin irtisanot liittymäsi, sinuun ollaan pian yhteydessä ja saatkin sen viimeisen tarjouksen, mitä ei pitänyt ollakaan.


Kilpailutin myös kulutusluotot, minulla oli useammassa eri paikassa osamaksuja, joissa oli suuret korot. Halusin maksaa ne mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman pienellä korolla pois. Sitä varten oli järkevää kilpailuttaa ja yhdistää lainat. Kilpailutuksen tein helposti ja nopeasti Sortter.fi lainojen kilpailutuspalvelun kautta. Sortter.fi on kilpailutus- ja vertailupalvelu, ei luotonantaja.


-Irtisano turhat suoratoistopalvelut, lehti -ja muut postitoimitus tilaukset.


-Älä tee heräteostoksia. Mieti mitä ihan oikeasti tarvitset, tai onko sinulla kenties olemassa jo jotain samankaltaista, joka ajaisi saman asian. Itselläni varsinaisena heikkoutena on erityisesti kaikenlaiset maljakot ja muut piensisustusjutut. Tähän on ajan kanssa auttanut oman tyylin löytyminen: kun tietää mistä aidosti pitää ja panostaa laatuun, samat jutut menevät usein vuodesta toiseen.


-Jos kuitenkin haluat tai tarvitset todella jotain, mieti saisiko sen kenties kierrätettynä. Säästä tarvittava summa, älä käytä osamaksuja. Niissä on valtavat korot!


-Maksa kaikki osamaksut ja kulutusluotot pois mahdollisimman pikaisesti. Jos osamaksuja on kertynyt, pienin mahdollinen maksusumma ei kannata, sillä velka ei juuri lyhene korkojen ollessa suuret.


PLUS +


Tee se itse! Tuunaa itse mieleiseksi kierrätetyt huonekalut ja vaikka vaatteet, jos vain on intoa ja taitoa. huonekaluja ainakin pystyy tuunaamaan vaikka ei olisikaan rakennusinsinöörin tutkinto.


Leivo itse pullat, piiraat ja leivät.


Kerää syksyllä pakkanen täyteen marjoja ja sieniä. Marjat on kaupassa super kalliita! Samalla teet suuren ympäristöteon.

 

Päivitän säästämisestä ja säästämisen etenemisestä sekä esimerkiksi viikonruokalistoista instagrammiin.

Aiemmat jutut löydät kohokohdista!

Seuraa blogia Facebookissa ja Instagramissa

 

-Sasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Sivut

Theme Designed By Hello Manhattan
|

copyright Sasa Villa

Copyright Sasa Villa