Slider

Follow

Raskausviikko 20 ja 21 -Sairastuin koronaan

tiistai 16. maaliskuuta 2021


Heipat täältä sairastuvalta!


Viikkopostaus raskausviikosta 20 jäi välistä, sillä olin lauantaina ja sunnuntaina sen verran huonossa kunnossa koronan takia.


Instan puolella tätä on käyty paljon läpi viikon aikana, ja raskaus + korona -aihe löytyy kohokohdista.


Sairastuminen oli minulle järkytys, joskin odotettavissa, koska työskentelen VAKA:ssa ja Helsingin toisiksi suurimmalla tartunta-alueella.Tiistaina olin töissä, ja päivänmittaan nenä alkoi vuotaa hieman tavanomaista enemmän. Oli vaikea arvioida, johtuiko se raskaudesta (joka aiheuttaa nenän tukkoisuutta) tai maskista (joka saa nenän herkästi valumaan), vai jostain muusta. 

Iltapäivällä myös kurkku alkoi tuntua käheältä mutta ei ollut varsinaisesti kipeä. Kun myös maha meni sekaisin, päätin ottaa työterveyteen yhteyttä, ja sain ajan samalle päivälle koronatestiin. 

Olo ei siis ollut tuolloin vielä yhtään kipeä ja oireet oli kaikin puolin lieviä, mutta kumminkin havaittavissa.


Illalla olo alkoi tuntua hieman kipeältä/lämpöiseltä vaikka lämpö ei ollut noussut, ja aloin pelätä, että testitulos olisi positiivinen. Aamulla kun heräsin, avasin puhelimen. Tulos oli tullut.


Covid-19 Positiivinen. Aloin itkeä, juuri sitä olin pelännyt raskaana ollessa. Mieltä rauhoitti kuitenkin hieman, että suurin osa sairastuneista sairastaa koronan lievänä, ja sen ei ole todettu yleisesti aiheuttavan suurempaa vaaraa raskaudelle.Eri lähteistä luin, että korona voi kuitenkin altistaa mahdollisesti raskausmyrkytykselle, keskenmenolle tai ennenaikaiselle synnytykselle, mutta nämä koskee ilmeisesti ennemminkin SARS ja MERS koronamuunnoksia. 

Sen sijaan raskaus + Korona (COVID-19-) altistaa ainakin suurentuneelle laskimo- ja keuhkoveritulppariskille, ja jouduinkin siten aloittamaan verenohennuslääkkeen piikittämisen kuukauden ajan. Se piikitetään navan ympärille eli ns. napapiikkinä, kerran päivässä.Myös mies ja lapset testattiin. Miehellä alkoi samanlaiset lievät oireet kuin mulla, ja hän oli myös positiivinen.


Lapset olivat lähes oireettomia muutamaa aivastusta lukuun ottamatta. Heidät testattiin ohjeiden mukaan perjantaina (tietysti otin heidät pois koulusta ja päiväkodista heti kun epäilin ja sain oman koronatesti tulokseni). 

Lauantai aamuna lapset sai tulokset: 2/3 heistä oli koronapositiivisia. Lauantaina myös pojilla alkoi ripuli, vaikka pojista toinen oli testin mukaan siis negatiivinen. Tähän mennessä mun olo oli heikentynyt jo aika paljon, samoin maku- ja hajuaisti tiessään. Lauantaina vietettiin myös ihanan keskimmäisen, Eliaksen 8-vuotissynttäreitä <3


Olin tilannut pojalle toiveiden mukaisen koirakakun, jonka onneksi isän perhe meille ystävällisesti toi, kun itse emme voi eristyksen ja karanteenin vuoksi liikkua. Syötiin myös brunssi synttärisankarin kunniaksi. Miten iloiseksi pieni poika voi tulla, ja miten reipas, ei kertaakaan valittanut erilaisista synttäreistä!Paljon kysyttyä koronasta:


-Mistä sain tartunnan? Tartunnan lähteestä ei ole tietoa, ja sitä voi olla vaikea selvittää, kun meidän alueella on hurjasti positiivisia ja altistuneita. Myös mun työpaikalla on lähiaikoina ollut useita positiivisia koronatapauksia. Tartunnanjäljitys laahaa pahasti jäljessä, ja altistuneita ei aseteta riittävän nopeasti karanteeniin. Voi mennä jopa puolitoista viikkoa altistuksesta, kun saa karanteenisoiton.


-Mitä oireita oli kun sairastuit? Lievä nuha, lievä kurkun käheys, maha meni sekaisin


-Mitä oireita on nyt? -Nuha, yskä, väsymys, lihaskivut, ei maku eikä hajuaistia, ruokahaluton, yleisesti kuumeinen/flunssainen olo. Maha ei ole enää sekaisin seitsemäntenä päivänä. Hengittäminen sattuu nyt jonkin verran, ja syväään hengittäminen erityisesti + saa aikaan yskän. 

Paino on tippunut sairastamisen aikana 2kg tai vähän reilu, ja olen nyt takaisin lähtöpainossani ennen raskautta.


-Saiko muut perheestä tartunnan? Kyllä, 4/5. Luultavasti myös se viides, mutta näytti ehkä väärän negatiivisen.


-Miten korona vaikuttaa raskauteen? Tietoa on vielä vähän. Aiemmissa raporteissa muiden koronavirusten (SARS ja MERS) on todettu aiheuttavan muun muassa keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä. Covid-19 tartunnan saaneelle raskaana olevalle aloitetaan verenohennuslääkityksen piikittäminen ehkäisemään veritulppaa.


-Oliko maski käytössä, kun sairastuit? Jos sain töistä tartunnan, niin oli maski. Kotona en käytä.


-Asutteko Helsingissä? Asutaan, ja alueella, jolla on paljon tartuntoja.


-Oletko töissä koulussa tai päiväkodissa? Olen töissä esiopetusryhmässä, joka toimii alakoulun tiloissa.


-Joutuiko muut työpaikalla karanteeniin? Pitäisi joutua, mutta jäljitys on tosi hidasta. Muut kasvattajat asetettiin karanteeniin seuraavan viikon maanantaina, ja lapsia ei vielä silloinkaan. (itse sain pos. testin ke aamuna)


-Kuka ulkoiluttaa koiraa? Eristyksessä ei saisi liikkua ulos, mutta välttämättömät asiat, kuten roskien viennin ja koiranulkoilutuksen saa hoitaa. Kuitenkin turvavälein ja välttäen muita ihmisiä.


-Miten rakenneultraan pääsee, kun on koronapositiivinen? Mulla ei oo tästä tarkempaa tietoa, mutta oma eristys loppuu 3 päivää ennen rakenneultraa. Jos olen oireeton (ei erittäviä oireita, kuten räkäinen yskä tai ripuli), niin saan palata töihin ja muuhun normaaliin elämään. Jos mulla on vielä oireita, niin pitää olle yhteydessä Naistenklinikalle ja kysyä, miten ultra järjestyy.Maanantaina tuli siis täyteen raskausviikot 20+0 <3  

Raskauden puoliväli onkin eräänlainen etappi, jota odottaa. Vauva liikkuu nyt ahkerasti joka päivä, ja olen nähnyt useamman kerran liikkeet myös mahan ulkopuolelle. Yksi päivä taisin tuntea myös vauvan hikan!


Omaa oloa helpottaa hurjasti, kun tuntee vauvan liikkeet ja voi olettaa kaiken olevan kunnossa.


Nyt vain keskityn kotona paranteluun ja toivon, ettei olo tämän huonommaksi muutu. Ensi viikolla on jo rakenneultra ja esittelen hankintoja, joita olen tehnyt!Seuraa blogia myös Instagramissa ja Facebookissa

4 kommenttia:

 1. Hei, tää on jo toki vähän vanha postaus mut löysin tänään. Oon itse raskaana ja palaamassa vaka töihin hoitovapaalta elokuussa ja tää korona mietityttää. Oon lukenut että olisi mahdollisesti, mahdollisuus erityisäitiysvapaaseen just korona riskin takia. Haluaisin vaan kysyä, että eikö sulle ollut tätä mahdollisuutta? Sama kajpjnki siis ja mietin vaan et onko se oikeasti mahdollista? Vaieikö siitävaan oo tietoa tai et ehkä halua jäädä sille tms. Kiitos ja toivottavasti vointi teillä kaikilla jo hyvä! ��
  -R

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kommentista!
   Erityisäitiysrahaan voi olla oikeus, mutta siitä keskustellaan erikseen esihenkilön ja työterveyden kanssa, ja sitten haetaan Kelasta. Kaikki ei ole sitä saaneet. Itse harkitsin kyllä tuota vaihtoehtoa, mutta halusin olla mieluummin töissä jos mahdollista. Työolot muuttuivat yllättäen huonommiksi (isompi riski sairastua) maaliskuussa, ja pian sen jälkeen sairastuinkin. Tsemppiä sinne!

   Poista
 2. Hei!
  Ihanaa, kun löysin postauksesi. Kiitos siitä! Olen tosi samoilla viikoilla raskaana ja kävin tänään samankaltaisten oireiden vuoksi testissä. On tosi ahdistavaa ajatella kaikkia skenaarioita, jos sattuisi olemaan korona, vieläpä tuo uusi variantti. Lohdutti ja helpotti kuitenkin kovasti lukea kokemuksestasi ja siitä, ettei seuraamukset ainakaan sinulla olleet kovin vakavat❣️
  Ihania hetkiä vauva-arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, ja ihana kuulla että sait vertaistukea tästä postauksesta ❤️
   Muistan kyllä hyvin ne pelon ja jännityksen tunteet ennenkuin sairastuin, ja sen järkytyksen kun sain positiivisen tuloksen. Eihän sairastaminen kivaa ollut, mutta onneksi se tuli meille lievänä eikä aiheuttanut vauvalle vaaraa.
   Tsemppiä sulle ja ihanaa loppu odotusta ❤️

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Sivut

Theme Designed By Hello Manhattan
|

copyright Sasa Villa

Copyright Sasa Villa