Slider

Follow

Parveke – ideoita kaupunkiparvekkeen sisustamiseen

perjantai 12. kesäkuuta 2020

Kaupallinen yhteistyö Veke.fi kanssa


Kun muutimme nykyiseen asuntoomme kesken pimeän ja loskaisen helmikuun (sillä sitä mennyt talvi todellakin oli, täällä Helsingissä ei ollut lainkaan lunta tai valoa koko talvena), olin suoraan sanottuna hieman järkyttynyt kun näin nykyisen parvekkeemme kunnon.

 

Siinä missä edellisen kotimme parveke oli juuri remontoitu, suojaisa ja lasitettu sisäpihan parveke, tämä uusi olikin sitten sen vastakohta.

 

Ensinnäkin parveke on huonossa kunnossa. Taitaa olla alkuperäisessä kunnossaan, talo on-96 vuonna rakennettu. Siinä ei myöskään ole lasitusta, jonka koin isoksi haasteeksi sillä asumme Suomessa, jossa tunnetusti sääolosuhteet ovat kovin vaihtelevat, ja lisäksi asumme lähellä merenrantaa.

 

Siinä helmikuun pimeiden iltojen paiskoessa sadetta pitkin kuraista parveketta, en todellakaan nähnyt mielessäni minkäänlaista kesäkeidasta. Olin vähän harmissani, sillä olin aiemman parvekkeen sisustanut rakkaudella, ja lasitus mahdollisti sen, että siellä pystyi viettämään iltoja vielä syksylläkin. Puhumattakaan siitä, että ei tarvinnut niin miettiä kalusteiden säänkestävyyttä ja säilytystä.

 

Miten sitten ratkaista tämä ongelma? Parveke on kuitenkin tärkeä tila viihtyvyyden kannalta, ja tuo asuntoon lisätilaa. Se tuo myös mahdollisuuden kasvattaa hyötykasveja ja ylipäätään kukkia. Jos minulla olisi omakotitalo, tai edes pieni piha, se olisi varmasti täynnä istutuksia! Ehdottomasti halusimme siis parvekkeen käyttöön.
 

Teemana kodikas, kestävä ja hyödyllinen parveke

 

Otin kuitenkin härkää sarvista. Ei auta itku markkinoilla.

Tärkeimmät asiat, mitä piti ottaa huomioon kun sääolosuhteet on vaihtelevat, eikä parveketta ole mitenkään suojattu, oli että kalusteet on helposti siirreltävät ja säänkestävät.

Lattia oli huonokuntoinen ja todella likainen edellisen asukkaan jäljiltä. Päivän verran minulla kului kun lappasin irtoroskaa ja kiveä sieltä pois, ja hinkkasin lattiat ja kaiteet juuriharjalla ja mopilla. Siitä tulikin jo yllättävän siisti pelkästään moppia näyttämällä! En uskonut, että se lähtee niin puhtaaksi.

 

Ennen kalusteiden hankintaa lattialle oli asennettava ritilät, sillä ilman suojaa sinne väistämättä pääsee vettä ja roskaa. Ikeassa oli kivan näköiset ja edulliset RUNNEN laatat, jotka oli keväällä monta viikkoa loppuunmyytyjä. Kun niitä vihdoin tuli, varasin ne heti noudettavaksi.

 

Myös kasvien istutuksessa ja sijoittelussa piti ottaa huomioon, että ne kestävät tuulessa eivätkä ole niin herkkiä sään vaihtelulle.

Meidän parvekkeelle paistaa myös lähes koko päivän aurinko, joten valitsin kasveja jotka sietävät vähän paremmin paahdetta.

 

 

Hyötykasvit ja vihersisustaminen on nyt todella IN

 

Rakastan kasveja ja kukkia, ja vielä parempi jos niitä voi omaan käyttöön hyödyntää.

Hyötykasvien suosio on nyt ihan räjähtänyt käsiin, ja kun itse olin ostoksilla vasta toukokuussa, niin Plantagen myi ei oota. Muutama kärsineen näköinen mansikan taimi, ja joitain yrttejä oli jäljellä, ja niitä sitten haalin itselleni. Tarkoitus oli istuttaa mansikkaa myös amppeliin, mutta amppelimansikat olivat jo kaikki loppu.

Varmasti tämä korona kevät myös vaikuttaa siihen, että ihmiset haluavat nyt toden teolla panostaa omaan viihtyvyyteen ja puuhailuun.

 

Mansikan taimien lisäksi minulle tarttui mukaan basilikaa, timjamia, ja korianteria. Haluaisin vielä lisää basilikaa ja persiljaa, ja enemmän mansikoita. Ehkä tomaattejakin.

Kukiksi valikoitui musta keijunkukka (Heuchera black), ja sen kaveriksi Rhodanthemum casablanca, niille löysin tosi kivan hiekan värisen polyrottinkiruukun Veken valikoimasta.

Vekeltä aiemmin tilattuun kukkalaatikkoon istutin tupsulaventelia ja sitä korostamaan tiivistämään kokonaisuutta hopeaputousta.  Tälle seinälle paistaa lähes koko päivän aurinko, mutta laventelit ja hopeaputous kestää sen. Tämä kukkalaatikko on ollut meillä talvisin sisällä viherkasveilla, toki siihen voisi laittaa myös vaikka kirjoja tai lasten leluja.

Red Lily tuo mielestäni viimeisen silauksen, ja hoitaa meillä niiden puuttuvien heinien virkaa. Siinä on kauniin tiilenpunaiset lehdet.

Ripaus bohotyyliä ja etelän fiilistä

 

Palasin mielessäni menneisiin Espanjanmatkoihin. Siellä ihan parasta oli laventelien huumaava tuoksu, oliivipuut, erilaiset heinät ja palmut. Iltaisin oli ihana tunnelma, oli lämmintä ja siellä täällä valoja.

Rakkaimpia muistoja on siskon kanssa parvekkeella syöty aamupala, ja suoraan oven edessä olevan suuren laventelipuskan tuoma tunnelma. Illalla käytiin istumassa terassilla, nautittiin valoista ja tuulessa huojuvasta elefanttiheinästä.

 

En halunnut parvekkeelle perinteisiä värikkäitä kukkia, kuten orvokkeja, pelargonia jne (vaikka nekin ovat ihania!) vaan maltillisempia sävyjä, jotka sopivat hyvin yhteen. Heinät ja oliivipuu jäivät toistaiseksi kauppaan, mutta ehkä haen ne vielä kesän aikana!

 

Sen sijaan ostin hopealehtisiä kasveja, jotka sopivat hyvin yhteen ja korostavat violettia ja tummanpunaista sävyä. Hopealehtiset kasvit kestävät myös paahdetta paremmin, koska ne heijastavat valoa.

 

Valitsin parvekkeelle tummanharmaat Ikean RUNNEN laatat. Mietin myös puisia, mutta tummanharmaa on värinä ajaton, ja eniten vaakakupissa painoi lattiaritilöiden huoltovapaus. Laatat ovat vähintään 20% kierrätettyä polypropeenimuovia, eikä niitä siis tarvitse käsitellä niin kuin puisia jossain vaiheessa tarvitsisi.

 

Meillä oli valmiiksi tummanharmaan lepakkotuolit, jotka ovat kyllä todella mukavat ja kestäneet hyvin, mutta kaksi massiivista lepakkotuolia vievät aika lailla tilaa (tai ainakin tilan tuntua) pienehköltä kaupunkiparvekkeelta.

Suuntasin katseeni sirompiin tuoleihin, ja halusin niihin jotain tunnelmallista twistiä. Mielessä kävi ihan perus puiset taittotuolit, jotka ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan nyt aika kivan näköiset ja ajankohtaiset. Tällaisia tuoleja myy nyt moni liike, esimerkiksi Ikea.

Halusin kuitenkin jotain vähän enemmän, ja kiinnittää huomiota myös istuinmukavuuteen. Harppaus löhöiltävistä ja mukavista lepakkotuoleista muihin malleihin on suuri!

 

Selailin Veke.fi sivuja, ja sieltä löytyi aivan älytön määrä kivan näköisiä parvekekalusteita, ruukkuja ja tekstiilejä parvekkeelle ja puutarhaan! Jopa niin paljon, että tuli ihan valinnan vaikeus tuolien kanssa.

Selasin kyllä monta muutakin verkkosivustoa, mutta täytyy kyllä sanoa, että Vekellä oli omaan makuuni paras ja laajin valikoima. Esimerkiksi kaipaamiani rottinki ja polyrottinkituoleja oli puutarhakalusteissa montaa eri mallia.

Sen lisäksi hinnat ovat kohdillaan. Saisin helposti koottua itselleni sopivan tyylin, maksamatta itseäni kipeäksi.

 


Tilasin Vekeltä polyrottinkiset Envy Kaja -tuolit  ja niiden kaveriksi mustan Day apupöydän.  

Pöytää olisi ollut myös puun värisenä mustilla jaloilla, ja sekin oli tosi kaunis, mutta halusin kokonaisuudesta rauhallisen, joten siksi tällä kertaa musta. Tässä pöydässä on myös kaksi pöytälevyä, joten ajattelin että myös alalevyä voi käyttää hyödyksi. Nyt ylätasolla on kukka ja siihen voi laskea kahvin, ja alalevyllä on toinen kasvi sekä säilytän siellä myös kastelukannua.

 

Monipuolinen juuttimatto sisälle ja ulos

 

Sitten piti valita myös matto!

Matto, joka on sään kestävä mutta silti kaunis.

Muovimatot ei nyt sytyttäneet, kun jo lattia oli muovia.

Valitsin Annon uutuuden, Rough juuttimaton, ja tätä juuttimattoa voin todellakin suositella! Jos sinulla on ollut juuttimattoja, niin ehkä tiedät, että jotkut niistä on todella ohuita eikä pysy paikallaan. Jotkut ovat valittaneet roskaamisesta ja siitä, että matto haisee. 

No tämä matto on paksu, ei haise ollenkaan, eikä roskaa! 

Sen lisäksi olin yllättynyt, että matto tuntuu (ja näyttää) jopa silkkiseltä jalan alla, se on siis todella pehmeä, ja sen paksussa letitetyssä pinnassa on silkinhimmeä kiilto.

Valitsin juuttimaton koon niin, että voimme käyttää sekä eteisessä että parvekkeella. Syksyllä siis kun ilmat alkaa olla niin kylmät ja kosteat ettemme enää käytä parveketta, siirrän maton eteiseemme. Sinne sopii parhaiten pyöreä matto.

 

Itse olen todella tyytyväinen tähän lopputulokseen ja kokonaisuuteen, varsinkin lähtökohdat huomioon ottaen. Tuolitkin ovat niin kivan näköiset, että miksei niitä voisi nostaa sisällekin varaistuimiksi.

Nyt on luvattu niin ihania säitäkin, että mahtavaa päästä viettämään niitä parvekkeelle. Kukkien hoito ja kastelu on mun ja 2 vuotiaan tyttäreni lempipuuhaa, sitä varmasti päästään tekemään kyllästymiseen asti tämän kesän aikana :)

-Sasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Sivut

Theme Designed By Hello Manhattan
|

copyright Sasa Villa

Copyright Sasa Villa