Slider

Follow

Helppo ja halpa vappumenu syntyy käden käänteessä!

keskiviikko 29. huhtikuuta 2020




Kehittelin meille pöytään herkullista ja hauskaa syötävää vapuksi, jonka saa aikaan helposti ja edullisesti.

Lapsiperheessä tuntuu olevan aina kiireistä, ja nyt kotihoidontuella ollessa haluaa säästää, jos mahdollista. 
Ruoan tuli olla myös kaikille maistuvaa.

Siitä se ajatus sitten lähti. 

Eräässä Facebook ryhmässä ehdotettiin Hyrskypottuja vappuruoaksi. Kuulosti hauskalta, mutta en ollut koskaan kuullutkaan sellaisesta ruoasta!
Reseptin katsottuani tiesin, että tätä tulee meidän pöytään. Sopivan keväinen lisuke.

Nakkipiilot on todella helppoja valmistaa, ja ne maistuvat takuuvarmasti kaikille. Me dipattiin nakkeja vielä kurkkumajoneesiin, mutta toki niihin voisi tehdä haluamansalaisen kastikkeen ja lisätä sen voitaikinan päälle ennenkuin sen kääräisee taikinan nakin ympärille.

Täytetyt munat tuli mieleen, kun mietin hyrskypotuille kaveria ja proteiinin lähdettä. 

Jälkiruoaksi syötiin valmista (ajatella, ei tarvitse tehdä mitään muuta, kuin ripotella värikkäät strösselit päälle) mango-meloni kermajäätelöä.
Jäätelö on laktoositon ja se löytyy Lidlin valikoimasta, hintaakin on vain 2,25€ litra, eli annoshinnaksi kuudelle jää 0,38€. 
Maku tässä jäätelössä oli oikein kiva, kermainen mutta silti raikas.

Juomaksi valikoitui mikä muukaan, kuin Sima.
Tällä kertaa Lime sima. Nyt kuitenkin on vappu niin lähellä jo, että voi olla että joudut jättämään tämän siman tekemisen väliin, jos et ole jo aloittanut. Siman käymiseen huoneenlämmössä menee noin 3 päivää. Jos olet jo tehnyt siman tai käytät valmis simaa, voit ostaa myös koristeeksi limetin, se tuo kivaa makua ja näköä kattaukseen.

Laitan teille tähän vappumenuun tarvittavat ainekset, ja ohjeet!
Annoksia näistä aineksista syntyy helposti kuusi.







Penninvenyttäjän vappumenu



  • Hyrskyperunat
  • Täytetyt munat
  • Nakkipiilot
  • Lime sima
  • Mangojäätelö


HYRSKYPERUNAT

1 kg uusia perunoita
4 kevätsipulia varsineen
1 ruukku tilliä
1 prk ranskankermaa
(1prk kermaviiliä halutessaan)
1 tl sitruunapippuria
50 g voita

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Itse päästin perunat vahingossa liiankin kypsiksi, jolloin ne menivät aikamoisen muussiksi "hyrskytyksen" aikana.  
Perunoiden kiehuessa hienonna kesäsipulit varsineen ja tilli. Kun perunat ovat kypsiä, kaada keitinvesi pois kattilasta. Lisää perunoiden joukkoon hienonnetut sipulit, tilli, voi ja ranskankerma/ ranskankerma ja sitruunapippuri. 
Pidä kansi tiukasi kiinni ja ravistele kattilaa voimakkaasti niin että perunat hieman hajoavat ja ainekset sekoittuvat. Perunat voi tarjoilla heti kuumina, mutta tämä on hyvä lisuke myös kylmänä.
Sopii erityisesti kalan ja kananmunan kaveriksi.







TÄYTETYT KANANMUNAT
10 kpl kananmunia (= 20 puolikasta)
Kurkkumajoneesia  (valmis, Lidl)
Ruohosipulia
ripaus suolaa ja paprikajauhetta

Keitä kananmunat kypsiksi, n. 8–10 min.
Jäähdytä, kuori ja halkaise munat. Itse en kovertanut keltuaista pois, sillä meillä oli yksinkertaisesti täytteenä kurkkumajoneesi ja ruohosipuli.  Lisää munien päälle nokare majoneesia. Lisää sen ripaus paprikajauhetta ja suolaa, ja viimeistele annokset ruohosipulilla.
Jos haluat enemmän täytettä, koverra keltuaiset kulhoon ja täytä haluamallasi täytteellä. Näissä vain mielikuvitus on rajana!






PIENET NAKKIPIILOT

2 pakettia nakkeja
1 voitaikinapaketti 500g

Ota taikinalevyt sulamaan. Leikkaa voitaikinalevyt keskeltä poikki neliöiksi.  Jos haluat pikku piiloja niin kuin kuvassa, niin puolita vielä neliöt, jolloin saat 4 taikinasuikaletta. 
Nakin päihin voit leikata ristiviillot. 
Laita kunkin suikaleen päälle nakki ja haluamasi mausteet. (tai puolikas nakki, jos teet pikkupiiloja)
Rullaa nakit taikinaneliöiden sisään, jätä sauma aina alaspäin keskelle nipistäen hyvin yhteen vedellä kostutetuin sormin. Voitele munalla.
Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min







LIME SIMA (Ohje kinuskikissa)

Vinkit:

·        Siman valmistamisessa käytännöllisimpiä ovat kierrekorkilla varustetut pullot, esimerkiksi puhdistetut muoviset limsapullot tai lasiset viinipullot.
·        Käytä simassa limeä maun mukaan. Kolmesta limestä sima saa selkeän sitruksisen aromin, joka on erityisesti aikuisempaan makuun. Pullotusvaiheen jälkeen siman valmistumisaika on noin viikko viileässä, huoneenlämmössä kolmisen päivää. Älä sulje pulloja liian tiiviisti ja vapauta pulloon muodostuva paine aika ajoin avaamalla korkki.
Valmista simaa 4 litraa

Ainekset:

2-3 limeä
2 + 2 litraa vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
herneenkokoinen pala tuorehiivaa

Pulloihin:

sokeria
rusinoita


Pese limet. Kuori vihreä pintaosa kuorimaveitsellä ohuelti, jotta kuoreen tulee mukaan mahdollisimman vähän valkoista kuoriosaa. Leikkaa myös hedelmistä pois valkoinen, kitkerä kuoriosa. Viipaloi limet ja poista siemenet.
Kuumenna 2 litraa vettä kiehuvaksi isossa kattilassa (vetoisuus 5 litraa). Lisää joukkoon sokerit. Sekoittele, kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput vedestä kylmänä.
Odota, kunnes neste on kädenlämpöistä. Sekoita hiivapala pieneen nestemäärään. Lisää sitten kattilaan ja sekoita huolellisesti. Lisää limeviipaleet ja kuoret kattilaan.
Anna seistä huoneenlämmössä noin vuorokausi kannella suojattuna.
Laita puhtaisiin pulloihin teelusikallinen (per 1 litra) sokeria ja rusinoita. Poimi limeviipaleet simasta. Sekoita ja kaada sima pulloihin. Siivilöi sima pullottamisen yhteydessä, jotta juomaan ei jää limeistä irronnutta hedelmälihaa.
Säilytä valmis sima viileässä ja käytä viikon kuluessa.




KERMAINEN MANGOJÄÄTELÖ

1pkt Gelatelli laktoositon kermajäätelö, mango-meloni (valmistettu Suomessa!)
Saatavilla Lidlistä.
Koristeeksi värikkäitä nonparelleja

Tarjoile heti





Ihanaa Vappua!


Seuraatko blogia jo Instagramissa ja Facebookissa?

-Sasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Sivut

Theme Designed By Hello Manhattan
|

copyright Sasa Villa

Copyright Sasa Villa