Slider

Follow

Kuinka paljon 5 henkinen perhe käyttää rahaa kuukaudessa?

perjantai 28. helmikuuta 2020


Kaupallinen yhteistyö Sortter kanssa


Lapsiperheen menoihin vaikuttaa perheen elämäntilanne ja tulot, perheen koko ja missä perhe asuu.
Meillä on viisihenkinen perhe ja asumme vuokralla Helsingissä. 
Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat kalliit.
Emme muuttaneet isompaan asuntoon, kun Lilja syntyi, vaan asuimme edelleen kolmiossa. Pojat yhdessä huoneessa, ja Lilja meidän vanhempien huoneessa. Halusimme pitää mieluummin asumiskustannukset kurissa, kuin muuttaa isompaan asuntoon.

Pääkaupunkiseudulla joutuu usein valitsemaan sijainnin tai neliöt. Vaikka asuisi syrjemmässäkin, on täällä silti korkeat hinnat.

Olen syksyllä aloittamassa työt, ja saimme nyt hyvän asuntotarjouksen, jonka otimme vastaan. Saimme enemmän neliöitä vähän edullisempaan hintaan.

Remontti ja muutto isompaan asuntoon aiheuttavat hetkellisen suuren piikin menoihin

Muutto isompaan kotiin ja alkuvuoden menot imaisivat sievoisen summan perheemme tuloista.

Ylimääräistä rahaa meni kodin säilytysratkaisujen uusimiseen, siivousvälinehankintoihin, ja muutosta aiheutuneisiin muihin kuluihin. Muita kuluja olivat mm. osittain päällekkäiset vuokrat, muuttolaatikot, tiskikone, bensat, muuttoavun palkka ja pizzat koko jengille. 

Lisäksi käytettiin koirat eläinlääkärissä ja uusin lasten vaatekaappeja.

Ostan talvivaatteita seuraavalle talvelle aina kevään alennuksista. Pojat on venähtäneet niin kovasti, että karsimisen jälkeen molempien kaapit olivat lähes tyhjillään.

Laskut tulee maksettua ja ruokaa on aina kaapissa, mutta järjestelmällinen säästäminen ei ole meille kummallekaan luontevaa. 
Osasyynä toki sekin, että olemme molemmat keskituloisia, ja minä olen nyt kotona pienimmän lapsen kanssa, joten ylimääräistä rahaa ei kaiken tarpeellisen ja pakollisen jälkeen hirveästi jää.
Kun ei ole isoja säästöjä ja tulee paljon uusia menoja, talous tietysti hetkellisesti kiristyy.Budjetti kuukauden ajalle ja menojen tarkastelu

Toisinaan on ihan paikallaan tehdä budjetointi kuukauden ajan, ja kirjata ylös jokainen käytetty euro.

Näin selviää mihin ne eurot oikeastaan katoavat. Kun selvittää mihin rahaa oikeasti kuluu, voi alkaa miettiä missä voisi säästää ja miten rahaa voisi käyttää järkevämmin.

Minun on pitänyt tehdä budjetointi jo paljon aikaisemmin, mutta en ole saanut aikaiseksi sitä ennen kuin nyt. Toki tarkastelen omaa rahankäyttöäni ja harkitsen kuukausitasolla menoja, mutta en ole laskenut jokaista käytettyä euroa koko perheen osalta aiemmin.

Nyt tästä menojen tarkastelusta oli meille kummallekin hyötyä, ja aiomme jatkossa katsoa tarkemmin mihin rahaa kuluu. 
Budjetointi kannattaa, sen avulla pystyy tekemään säästösuunnitelman ja hallitsemaan paremmin omaa rahan käyttöään. 
Avaan myös olemassa olevan säästötilin lisäksi lapsille omat tilit.

Kirjasin siis ylös kuukauden ajalta sekä minun että mieheni menot. 
Tuloja en tähän erikseen kirjannut, mutta mieheni saa palkkaa ja minä lapsiperheen tuet + tuloja somesta. 

Lisäksi sain tässä kuussa vakuutusyhtiönkorvauksen n. 1500€, tämän mainitsen erikseen siksi, että noin suuri summa vääristää aika paljon nyt näitä meidän kuukauden menoja.
Asumiskustannukset imaisevat suurimman menoerän

Itsellä suurimmat menot ovat tietysti asumisen kulut (vuokra ja kotivakuutus), lapset (huolehdin lasten vaatetuksesta ja harrastusvälineistä) ja koirat. 

Pääosin maksan koirien vakuutukset, lääkärit ja ruoat. 
Sattui niin, että juuri tässä kuussa makselin noita koirien vakuutuksia ja lääkäreitä, useimmiten koiriin menee vain ruokakustannukset ja joka kolmas kk vakuutukset. 

Myös lasten vaatetusta päivitettiin oikein urakalla, ostan aina alennuksesta seuraavan talven toppavaatteet. Senkin aika siis oli nyt. 
Lisäksi päivitin lasten välikausi ja -sisävaatteita. Myin kirppiksellä lasten pienet vaatteet ja ostin tilalle uusia. Liljalle hankin vaatteita aika paljon facebook-kirppiksiltä ja pojille ihan uutena.

Muuttoon meni enemmän rahaa kuin olimme ajatelleet. Meille tuli neliöitä sekä yksi huone lisää. 

Rahaa meni erityisesti seuraaviin: Muuttolaatikot, ruoat muutossa auttaneille, osittain päällekkäiset vuokrat, siivous ja keittiövälineiden päivitys, säilytysratkaisut, lasten sisä- ja ulkovaatteet, koirien ruoat ja lääkärit, sisustus (verhot, matto, sänky), tiskikone, auton kulut, ruoka ja muut juoksevat laskut.

Listasin tähän kaikki kuukauden aikana käytetyt rahat. Jotkut laskut kuten sähkö ja vakuutukset maksettiin tässä kuussa, mutta ne on laskutettu pidemmältä 3kk ajalta. Seuraava kuukausi näyttääkin sitten ihan erilaiselta, kulut ja menot tippuvat jopa tuhansilla euroilla.5 HENKINKEN PERHE, HELSINKI

AUTO: (Parkkimaksut, bensat ja auton lyhennys) 730,52€

ASUMISKUSTANNUKSET: 1231,60€

RUOKA:  (sis. Kaikki tarvikkeet marketista, mm. vaipat, shampoot jne.) 1394,58€

SÄHKÖ: (lasku 3kk ajalta) 103,59€

KAHVILA/ RAVINTOLA: (sis. Samin työruokailuja, treffit ravintolassa ja noutoruoat muuton yhteydessä) 246,7€

KOTI: (Sis. siivoustarvikkeet, kodin irtaimisto sekä mattojenpesetys) 976,7€

KOIRAT: (Sis. kolmen koiran ruoat sekä vakuutus -ja eläinlääkärikulut) 549,05€

LAPSET: (Sis. kavereiden synttärilahjat, harrastus, vaatteet) 461,03€

LÄÄKKEET, KOSMETIIKKA JA HYGIENIA: 46,47€

PUHELIN, NETTI JA TIETOTEKNIIKKA: 220,78€ (sis. tietokoneen lyhennyksen, puhelin ja nettilaskun, domainin asennuksen ja siirron, ohjelmistojen kk maksut)

KAMERA/KULUTUSLUOTTO: 839€

Kulut olivat huomattavasti suuremmat kuin ns. Normaalina kuukautena. 


Joulukuussa rahaa meni:

AUTO: n. 500€

ASUMISKUSTANNUKSET: 1191€

RUOKA: (sis. Kaikki tarvikkeet marketista, mm. vaipat, shampoot jne.) 827€ 

KAHVILA/RAVINTOLA: (sis. Samin työruokailuja) 130,08€

KOTI: 370€

KOIRAT: 116,44€

LAPSET 160,12€

PUHELIN, NETTI JA TIETOTEKNIIKKA: 165,90€

KAMERA/KULUTUSLUOTTO: 115,9€

Erotus karkeasti laskettuna oli siis 3002,8€.

Joulukuun laskut ja menot katsoin suoraan verkkopankin luokittain lasketuista menoista, kun taas tammikuun laskin eurolleen kuiteista. Mutta joka tapauksessa tämä on lähempänä sitä todellista kulutusta kuukausitasolla. 

Me ei otettu lainaa näitä ylimääräisiä menoja varten, vaan käytettiin tuloja ja säästöjä, sekä vakuutusyhtiöstä tullutta korvausta. 

Joskus kuitenkin tulee tilanteita, jolloin lainan hankkiminen on tarpeen, ja silloin on järkevää kilpailuttaa laina. Se on onneksi nykyaikana hyvin helppoa, ja sen voi tehdä itse kotona omalla koneellaan. 

Sortterin maksuton lainanvertailupalvelu kerää luotettavimmilta pankeilta ja rahoituspalveluyhtiöiltä koosteen lainatarjouksista, jotka vastaavat parhaiten hakijan tarpeita. Palvelu ei velvoita sinua hyväksymään lainatarjouksia, joten voit vertailla niitä huoletta. 
Vertaile lainoja.

Sortterin kautta pystyy myös hakemaan lainojen yhdistystä. Jos sinulla on useampi kulutusluotto, laina tai luottokortti, voit maksaa ne pois yhdellä edullisemmalla lainalla. Näin säästät koroissa ja lainan käsittelykuluissa, ja pystyt säästetyllä rahalla maksamaan esimerkiksi kuukausittain suurempaa erää lainasta pois, tai vapauttamaan rahaa muuhun käyttöön.
Yhdistä lainat.


Kiinnostaisiko nähdä myös ensi kuun menot? Missä me saadaan säästettyä?

Seuraa blogia myös Instagramissa ja Facebookissa

-Sasa

2 kommenttia:

  1. Kiinnostava postaus! Pitäisi itsekin pitää tarkemmin kirjaa maksuista ja nenoista. 3 lapsen kanssa tulee aika kaikkia yllätyksiä ja pitää aina olla varaa budjetissa yllättäviin menoihin. Välissä tulee tosiaan kuukausia, kun menoja on ihan hirveesti, esim just kaikki vakuutusmaksut ja joku kodinkone hajoaa tms. Me kun nyt rakennetaan, niin tuntuu että menojen määrä on ihan mahdoton.

    VastaaPoista
  2. Meillä on myös pienenä perheenä hyvin eri kulut kuin ennen lapsia. Nykyisin mielellään panostaa kotiin ja vaikkapa siivoukseen. Autokin on aika välttämätön rahareikä. Joulukuu meilläkin aina ihan eri kulutus kuin muina kuukausina.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Sivut

Theme Designed By Hello Manhattan
|

copyright Sasa Villa

Copyright Sasa Villa