Slider

Follow

Ensimmäinen kattausidea juhlakauteen ja helppo menu kuudelle

lauantai 7. joulukuuta 2019

Kaupallinen yhteistyö Kaivokukka Triplan kanssa. 

Toteutan teille joulukuussa postauksia, jotka sisältää inspiraatiota joulun kattauksiin, sisustukseen ja koristeluun. 
Tässä on ensimmäinen kattausidea ja menu kuudelle. 

Eilen vietettiin Suomen 102-vuotis itsenäisyyspäivää.

Minulle ei ikinä ole ollut itsenäisyyspäivä, sen enempää kuin joulukaan, sellainen juhla jolloin tekisi mieli lähteä ravintolaan juhlimaan.

Sen sijaan silloin koti ja yhdessä oleminen on entistä tärkeämpää.

Heti itsenäisyyspäivän aamuna minulla oli herätessä rauhallinen ja kiitollinen olo. 
Tiesin että tänään on ihanan, kauniin, rakkaan kotimaan juhlapäivä. 
Mietin miten onnekas olen, kun taas perhe kokoontuu meille pöydän ääreen.


Samalla haikein mielin mietin sotiemme veteraaneja ja heidän perheitään. Miten ison uhrauksen he ovat tehneet meidän eteemme. 
Että olemme tässä ja nyt, vapaina, omassa kodissa, oman perheen seurassa. Turvassa.



Juhlapöydän teeman rakensin kestävän kehityksen, luonnollisuuden, perinteiden, kotimaisuuden ja puhtauden ympärille. 

Pöytäasetelma sen sijaan oli toiveideni mukaan moderni. 

Se sopi pöytään kuin nenä päähän, ja oli ehdottomasti kattauksen kruunu. Joka kerta, kun katselin sitä, ihastuin siihen enemmän. 

Kaivokukan naiset tekivät taas upeaa työtä, ja hienosti osasivat toteuttaa visioni, silti omalla persoonallisella kädenjäljellään. 

Riikinkukonsulat yllätti. 
Ne olivat todella hauska lisä, 
ja toivat lisää sinistä sävyä asetelmaan. 
Luonnonkukathan ovat muuten aika violetteja, ei niinkään sinisiä.

Kattaus toteutettiin lähes kokonaan kierrätyslöytöjä hyödyntäen. 

Pöytä, tuolit, aterimet ja pöytäliina ovat kaikki kirppikseltä tai Torista. 

Pöytä on ainakin 100 vuotias, ja joku sen on täällä käsin tehnyt. 
Pöytä on siirtynyt sukupolvelta ja perheeltä toiselle, ja nyt se kuuntelee meidän tarinaamme. 
Iittalan Teemojen kanssa meillä on Martinexilta aiemmin saadut Koti kulhot, jotka sopivat täydellisesti yhteen toistensa kanssa. 
Osa Iittalan Teemoista on myös kierrätettyjä. Niitä löytyy kohtuullisen helposti Torista, me löydettiin omamme kierrätyskeskuksesta eurolla kappale. 

Iittalan Ultima Thulet olemme saaneet perintönä, ja mikäpä sopisi paremmin Suomen itsenäisyyden juhlistamiseen kuin suomalainen design. 
Ultima Thulen tarina kertoo Pohjolan talvesta ja jäästä.


Ilta oli hyvin onnistunut ja menu oli simppeli, mutta erittäin toimiva. 

Jälkiruoasta luistin säästääkseni aikaa, ja tarjolla oli vanilja-lakritsa jäätelöä.

Valitsin kaikki ainekset niin, että ne olisi helppo valmistaa, mutta kuitenkin makumaailma olisi arjesta poikkeava ja juhlava. 
Ruokailusta ei ole kuvia, koska halusin keskittyä täysin seurusteluun. 

Tässä kuitenkin teille menu ja ohjeet, tätä voi ehdottomasti kokeilla vaikka joulupöytään, jos ei tahdo mennä ihan perinteisimmällä linjalla!

Neljän ruokalajin menu kuudelle:

• Sitruunainen hernesosekeitto
• Suolainen sienisalaatti omista sienistä, graavilohi, ja tilkka sitruunaista hernesosekeittoa kastikkeeksi
• Naudan sisäfilee, punajuuri-porkkana uunijuurekset, kukkakaalipyree
• Lakritsa-vanilja jäätelö

Sitruunainen hernesosekeitto

500g pakasteherneitä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1prk creme fraiche
¼ tl tabaskoa
½ sitruunanmehu
2 kanaliemikuutiota

Tee näin:

Lisää kiehuvaan veteen herneet ja murenna joukkoon kanaliemikuutiot.
Lisää joukkoon pilkottu sipuli ja valkosipuli. Soseuta ainekset tehosekoittimessa hienoksi. 
Lisää creme fraiche ja tabasko, ja anna kiehahtaa vielä hetki. 
Tarjoile heti.
(Sopii erityisesti kalan ja katkaravun kanssa tarjoiltavaksi) 


Sienisalaatti ja graavilohi

Sienisalaattia oli meillä valmiina, ja graavilohta ei tarvitse valmistaa. 
Sen voi hyvin ostaa valmiina. 
 Asettele kauniisti tarjolle ja lisää viereen kastikkeeksi hieman sitruunaista hernesosekeittoa.

Naudan sisäfilee, uunijuurekset ja kukkakaalipyree

800g Naudan sisäfileetä
Paistomittari
Pippuri ja suola
Tuore timjani

Tee näin:

Ota sisäfilee huoneen lämpöön tuntia ennen valmistusta.
Laita uuni lämpiämään 120 asteeseen.
Mausta filee suolalla ja pippurilla.
Ruskista se kauttaaltaan paistinpannulla voissa. 
Muista ruskistaa myös päädyt. 
Voit halutessasi lisätä pannulle myös valkosipulia tai rosmariinia.

Laita filee uunivuokaan, aseta paistimittari keskelle lihaa. 
Mediun asteisen lihan saat, kun paistat sen noin 58 asteeseen sisälämpötilaltaan. Jos haluat fileestä kypsän, paista 65 asteeseen.
Ota filee uunista ja kääri se folioon. Anna vetäytyä 15 minuuttia.
Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria, tarjoile tuoreen timjamin, uunijuuresten, ja kukkakaalipyreen kera. 

Uunijuurekset

500g punajuuria
500g porkkanoita
Meira mausteseos uunijuureksille
Rypsiöljyä

Tee näin:

Kuori ja paloittele porkkanat ja punajuuret. 
Leikkaa ne noin 1cm paksuisiksi tikuiksi. 
Asettele juurekset pellille, valele rypsiöljyllä ja ripottele päälle makusi mukaan mausteseosta. 
Paista 225 asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. 


Kukkakaalipyree

1kg kukkakaalia
2rkl voita
200g kuohukermaa
1tl valkopippuria
1tl valkoviinietikkaa
Suolaa

Tee näin:

Paloittele kukkakaali ja keitä melko vähässä, suolalla maustetussa vedessä. 
Keitä 10-15 minuuttia. 
Soseuta kukkakaalit sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. 
Lisää voi, kerma, valkoviinietikka ja valkopippuri. 
Sekoita huolellisesti. Lisää tarvittaessa suolaa. 


Menu on oikeasti tosi yksinkertainen ja helppo, myöskin kohtuullisen nopea valmistaa. Ruoka maistui hyvin kaikille.
Voin siis suositella myös teille, jotka haluavat päästä kohtuullisen helpolla ja päästä varmaan lopputulokseen.

Alkukeiton ja kalan kanssa meillä oli juomana Cavaa, ja lihan kanssa luomu punaviiniä, Berononia Ecologico 2017.

Olen jo aloittanut joulukattauksen suunnittelun, ja vilautan sen protoversion teillekin!
Tämän vaalean ja klassisen kattauksen sijaan se tulee olemaan tummempi ja rouheampi.

Joko teillä on aloitettu joulun suunnittelu?


Seuraa myös Instagramissa @villasasa
Ja Facebookissa Sasa Villa 

-Sasa


2 kommenttia:

  1. Mekin tykätään viettää juhlia kotona ja tehdä hyvää ruokaa ja olla yhdessä. Ihana kattaus ja ruoka teillä! Mielestäni kotonakin on tärkeää välillä kattaa nätisti ja syödä koko perheen kesken rauhassa ja nautiskellen. T. Sari / Pikkuleijonatblogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Juuri näin. On mielestäni tärkeää opettaa lapsille tällaista ruokakulttuuria. Ihanaa joulun odotusta teille 🖤

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Sivut

Theme Designed By Hello Manhattan
|

copyright Sasa Villa

Copyright Sasa Villa