Slider

Follow

24 asiaa meidän joulusta

sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Blogeissa on kiertänyt tällainen lista, joissa kerrotaan omista mieltymyksistä ja tottumuksista joulun suhteen. Iidan matkassa Iida tätä listaa oli vähän muokannut, ja nappasin muokatun version itselleni. 
Tätä olikin yllättävän hauska tehdä! 


 1. Lempi joululaulu?
Niitä on monia, lapsuudesta mieleenpainuvin laulu on Varpunen jouluaamuna. Se on äidille tärkeä kappale. Tämän vuoden hitti on ollut Antti Tuiskun Mikko vaan paketoi. Siis niin hauska biisi!

 1. Suosikki jouluelokuva?
Ensimmäisenä tulee ehkä mieleen Bridget Jones – Elämäni sinkkuna. Elf on myös ihana, mutta lemppari on joka vuosi TV:ssä esitettävä lyhytelokuva Lumiukko.


 1. Suosikki jouluherkku?
No, rakastan sekä ruokaa että makeita herkkuja, joten en osaa sanoa yhtä ainoaa jouluherkkua. Jos nyt joku pitäisi valita, niin sanon erilaiset kalat. Toki olen myös suklaaholisti, mutta sitä menee kyllä ympäri vuoden.

 1. Missä vietät joulun tänä vuonna?
Tänä jouluna olemme ensimmäistä (ja viimeistä kertaa tässä asunnossa) kertaa omassa kodissa! Nuorempana en olisi voinut kuvitellakaan olevani joulua omassa kodissa, vaan joulu on aina vietetty jommankumman vanhempani luona. Tänä jouluna päätettiin olla meillä. Isän perheellä on ollut pitkä ja stressaava vuosi, joten on ihan paikallaan, että tänä vuonna minä otan emännöinti vastuun. ja se tuntuukin ihan kivalta. Lapsia meillä on kuitenkin jo kolme, lisäksi meille tulee siskoni, isäni, hänen avovaimonsa ja pieni tyttärensä.

 1. Oikea vai muovinen joulukuusi?
Aivan ehdottomasti aito! Meillä ei ikinä ole ollut muovikuusta. Kuusi ja sen tuoksu on iso tunnelmanluoja jouluun.

 1. Mitä traditioita odotat eniten?
Joulusaunaa odotan, mikä on hassua, sillä meillä ei ole ikinä ollut omaa saunaa, ja todellisuudessa saunomaan on päästy harvoin. Viime joulu vietettiin aivan ihanassa vanhassa talossa, jonka olimme vuokranneet Haminasta. Siellä oli vanhat lankkulattiat, kakluuni, paljon tilaa ja sauna.  Pihapiirissä oli vanhat punaiset hirsimökit ja iso kerros lunta. Toinen mitä ehdottomasti eniten odotan, on jouluruoka ja sen jälkeen pakettien avaaminen.

 1. Milloin avaatte lahjat?
Perinteeksi on jäänyt kotikotoa, että lahjat avataan illalla, joskus jouluruoan jälkeen. Omat lapset saavat avata yhdet pienemmät lahjat heti aamusta. Niin on helpompi jaksaa odottaa iltaan. Jouluruoan jälkeen avataan lahjat, ja sen jälkeen siirrytään jälkiruoalle.

 1. Kumpi on parempaa, lahjojen antaminen vai saaminen?
Molemmat! Valehtelisin, jos sanoisin että on ihan sama, saanko yhtäkään lahjaa. Mutta mitään turhaa en kaipaa, joku oikeasti tarpeellinen, kauan haaveiltu tai käyttöön menevä on kiva saada. Olikohan se viime vuosi, kun sain uudet kuulokkeet musiikin kuunteluun ja pullon viiniä. Ne olivat tosi kivat lahjat. Tänä vuonna sain (jo) mieheltäni kierrätetyn Ton 14 tuolin. Sen rottinkiosa on rikki, mutta korjautan sen. Ei haittaa yhtään, vaikka en saanut sitä uutena, itseasiassa parempi näin! Tykkään tosi paljon antaa lahjoja ja ilahduttaa. Mietin aina lahjan saajaa, ja paketoin lahjat kauniisti.

 1. Millainen paketoija olet?
Niin kuin tuossa edellä jo kerroin, tykkään paketoida lahjat huolellisesti ja kauniisti. Paketoin yleensä illalla, kuunnellen musiikkia ja juoden viiniä.

 1. Miltä perinteinen joulupaitasi näyttää?
Ei ole mitään perinteistä joulupaitaa, en osaisi ikinä kuvitella itseäni johonkin vihreänpunaiseen poropaitaan :D Yleensä minulla on aina mekko, joskus nuorempana on ollut housut ja joku siisti paita.

 1. Ihanin joulumuisto lapsuudesta?
Äidin tekemä joulupesä. Ehdottomasti. Asuimme kaksi kerroksisessa kerrostaloasunnossa, jonka portaiden alus tyhjennettiin ja siivottiin jouluksi. Se muuttui tunnelmalliseksi ja ihanaksi sopukaksi, jossa lapset pystyivät uppoutumaan joulun tunnelmaan. Se on asia, jonka haluaisin tehdä omillekin lapsille, jos meillä vain olisi sellainen paikka mihin sen voisi toteuttaa.

 1. Oudoimmat lahjat, joita olet saanut?
Olen joskus nuorena saanut mm. punaiset stringit, joissa oli brodeerattu huulten kuva edessä. Ne olivat jo silloin mielestäni aika kauheat. Mutta oudointa kuitenkin on, että ne lojuivat vielä vuosikausia sen jälkeen kaapissani!

 1. Mitä perinteitä haluat siirtää lapsellesi?
Kiireettömyyden ja yhdessäolon tunteen. Kiirettä ja stressiä ei varmaan pysty kokonaan joulusta poistamaan, eikä ehkä tarvitsekaan. Omalla tavallaan se kertoo siitä, että jotain isoa ja tärkeää on meneillään. Kuitenkaan en ole sellainen, että kodin pitäisi olla vimpan päälle siivottu. Tehdään vähän tarkempi viikkosiivous, ja se riittää. Mieluummin keskityn perheen kanssa yhdessä oloon, enkä halua tartuttaa stressiä lapsiin. Uskon myös, että viesti siitä ettei lahjoja tarvitse olla miljoona, on mennyt hyvin perille. Lapset saavat yleensä jonkin lahjan mitä ovat kovasti toivoneet, jonkin tarpeellisen (esimerkiksi tänä vuonna lapaset), ja jonkin hyödyllisen, kuten kirjan tai pelin. He ovat myös pienestä asti tottuneet siihen että jotkut lahjat voivat olla kierrätettyjä.

 1. Oletko koskaan tehnyt piparkakkutaloa?
Olen! Lapsuuden kodissa tehtiin joka vuosi. Aikuisena olen tehnyt ehkä muutaman kerran.

 1. Suosikkipuuhasi joululomalla?
Ehdottomasti rento yhdessä olo. Joululeffojen katselu ja vilttiin kääriytyminen. Ja tietysti syöminen! Jos säät sallii, niin pulkkamäki lasten kanssa.

 1. On jouluaatto, mitä kupissasi on?
Aamulla kahvia, päivällä glögiä tai punaviiniä. Vahvoista terästetyistä glögeistä en välitä.

 1. Jos voisit ostaa ainoastaan yhden lahjan tänä vuonna, kuka sen saisi?
Äitini. Hän on sen ansainnut ja hän sitä eniten tarvitsee.

 1. Mitkä värit tekevät joulusi?
Tänä vuonna meillä on murrettuja sävyjä, luonnonvalkoista, tummanvihreää ja ruosteenpunaista. Vihreä on ehkä lempivärini jouluna. En ikinä ole välittänyt perinteisestä kirkkaasta joulunpunaisesta.

 1. Mistä jouluperinteestä et pidä tai minkä skippaat?
Meillä ei ole sellaista perinnettä jonka skippaisin, kaikki on ihania ja kovasti odotettuja!

 1. Oletko viettänyt joulua muualla kuin kotimaassasi?
En ole koskaan viettänyt joulua muualla kuin Suomessa, mutta appivanhempani ovat pyydelleet meitä Espanjaan.

 1. On jouluaterian aika, mitä lautasellasi on?
Ainakin kalaa, varmasti montaa eri sorttia. Lanttulaatikkoa on aina. Kinkkua ja/tai sisäfileetä.

 1. Valkoiset vai värikkäät jouluvalot?
Aivan ehdottomasti valkoiset, mahdollisimman vähän kellertävät, eikä missään nimessä välkkyvät.

 1. Kummasta pidät enemmän, jouluaatosta vai -päivästä?
Kyllä se taitaa aatto olla, kun siihen kaikki valmistelu huipentuu. Mutta ehdottomasti joulupäivä on myös tärkeä ja ihana, siitä minulla on mielikuva, kun on valoisaa, ihana tunnelma, ja kaikki makoillaan sohvalla. Oikeasti tämä mielikuva ei ihan pidä paikkaansa, useinkaan ei ole kovin valoisaa, varsinkaan täällä etelässä, kun ei ole lunta. Lisäksi ei välttämättä istuta rennosti yhdessä sohvalla, vaan autossa matkalla sukulaisiin. Mutta mielikuva on ainakin ihana! :D

 1. Mikä joulussa on parasta?
No kaikki. Ihan eniten oma perhe ja yhdessäolo, hyvänä kakkosena ruoka.

Rauhallista joulunaikaa 🖤

-Sasa

3 kommenttia:

 1. Näitä oli kiva lukea! Taidan napata tämän myös omaan blogiini! Ihanaa joulua teidän perheelle! T. Sari / pikkuleijonatblogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari, käyn lukemassa sun joulujutut 😍🌲

   Poista
 2. Kiitos kivasta postauksesta! Nappasin idean myös omaan blogiini.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Sivut

Theme Designed By Hello Manhattan
|

copyright Sasa Villa

Copyright Sasa Villa