Slider

Follow

Miten imetys vaikuttaa seksuaalisuuteen?

perjantai 22. marraskuuta 2019Olen imettänyt nyt yhden vuoden, viisi kuukautta ja kymmenen päivää. Imetys jatkuu edelleen.

Yhteensä olen imettänyt elämästäni noin 2 vuotta ja 8 kuukautta, kun ottaa huomioon aiemmatkin imetystaipaleeni.

Seksuaalisuus asuu kaikissa meissä, puhutaan siitä tai ei. Jokaisen ihmisen seksuaalinen identiteetti on erilainen.Raskaus, synnytys, ja imetys vaikuttavat kaikki naisen seksuaalisuuteen ja halukkuuteen.

Raskaana ollessa naisen hormonit muuttuvat niin, että olo saattaa olla hyvinkin himokas.
Kasvava maha ja erilaiset kivut taas saattavat latistaa tunnelmaa entisestään. Moni myös saattaa pelätä satuttavansa vatsassa kasvavaa vauvaa. Vauva on kuitenkin turvassa kohdun sisällä, mikäli raskaus on sujunut normaalisti, ja seksiä sekä yhdyntää voi harrastaa ihan normaaliin tapaan, niin halutessaan.


Synnytys on iso ponnistus naiselle sekä henkisesti että fyysisesti. Sanomattakin on selvää, että keho muuttuu, ja yhdyntä tekee usein varsinkin aluksi kipeää, mutta voi tehdä vielä myöhemminkin kiristävien arpien takia. Voi myös olla,että nainen kokee olevansa elämänsä kunnossa pian synnytyksen jälkeen.
Kun jälkivuoto on loppunut (joka voi muuten kestää viikkoja) voi pikkuhiljaa alkaa tunnustelemaan miltä seksi tuntuu. Joidenkin mielestä se on jopa entistä parempaa!


”Tosi asia on, että imetys vaikuttaa naisen seksuaalisuuteen raskauden ja synnytyksen jälkeen. Raskausaikana naisen estrogeenitasot ovat 100-kertaiset ja synnytyksen jälkeen ne menevät melkein nollille istukan irtoamisen jälkeen. Imetys pitää useimmilla naisilla estrogeeni- ja testosteronitasot matalina jopa kuukausia. Silloin on täysin normaalia, että ei haluta ja limakalvot ovat kuivat ja ohuet. Tilanne palautuu pikku hiljaa ja normalisoituu vasta kuukautisten alettua.”
Lähde: Puhu Muru

Aiemmin kuukautiseni ovat alkaneet melko pian synnytyksen jälkeen, mutta tämän kolmannen kohdalla ne alkoivat vasta vauvan ollessa 11 kuukautta.


Muutenkin kuulun niihin, jotka elävät vauvavuotta melko lailla vauvalle omistautuen. 
Ensimmäisinä kuukausina vauvan synnyttyä ei ollut minkäänlaisia haluja.


Edellisessä suhteessani se koitui ongelmaksi. Mies vaati alusta asti seksiä ja yhdyntää, joitain päiviä synnytyksestä. Tämä toistui lähes päivittäin ja lopulta koin kaikenlaisen kosketuksen ahdistavana. Olin stressaantunut ja väsynyt. 

Koen olevani itsekin seksuaalinen ja seksuaalisesti aktiivinen ihminen, mutta uudessa, raskaassa ja stressaavassa tilanteessa olisin kaivannut muunlaistakin läheisyyttä. 

Olisi hyvä, jos suhteessa toista voisi helliä ja koskettaa ilman, että se olisi automaattisesti signaali sille, että toinen haluaa seksiä.
Seksiin se voi johtaa sitten, kun molemmat niin haluaa. 

Ensimmäisenä vauvavuotena olin väsynyt, vauvalla oli koliikki ja hän valvoi todella paljon. 
Hoidin yksin yöheräilyt. 

Muistan, kun vauvan pisin unipätkä oli illasta 30minuuttia. 
Silloin halusin olla täysin rauhassa, ja syödä esimerkiksi iltapalan. 
Koin että se oli ainoa hetki, kun sain hengähtää. En ollut todellakaan valmis hyppäämään sänkyyn heti, kun vauva ummisti silmänsä. 

Tästä asiasta sain sitten kokea kovaa painostusta ja syyllisyyden tunnetta.

”Miehelle voi tulla vahva tunne siitä, että hän on nyt ulkopuolinen, torjuttu, eikä enää haluttava.”

Ymmärrän kyllä miesten hämmennyksen, suhde saattaa muuttua niin totaalisesti. Miehelle voi tulla vahva tunne siitä, että hän on nyt ulkopuolinen, torjuttu, eikä enää haluttava. Äidin mahdollinen haluttomuus seksiin on kuitenkin vain väliaikaista.

Toivoisin jokaisen kumppanin sen ymmärtävän. Toivoisin tästä puhuttavan sekä parisuhteissa että neuvoloissa enemmän. 
Moni ei edes tiedä, miten vahvasti hormonit vaikuttavat äidin kehoon ja mieleen.

Tämän lisäksi vaikuttaa myös muuttunut keho, oman seksuaalisen identiteetin muuttuminen, pelko yhdynnästä, stressi, väsymys, ajanpuute ja oma muuttunut rooli perheessä. Äidin ja vauvan symbioosi on usein vahva.

Hormonitasapaino ja halut palaavat pikkuhiljaa kuukautiskierron alettua, ja imetys taas saattaa siirtää kuukautisten alkamista. Kaikki tämä on kuitenkin todella yksilöllistä. Suurin osa pareista palaa seksin pariin muutaman kuukauden kuluessa synnytyksestä, ja toisilla on haluja enemmän kuin toisilla.

Kolmas raskaus oli itselleni monella tavalla shokki. 
Aloin tosissani pelkäämään synnytystä ja kaikkea sen jälkeistä aikaa edellisten kokemusteni vuoksi. Asiat, joita en edes muistanut tai tiennyt pelkääväni, palasivat kirkkaina mieleeni. 
Yksi osa siitä oli parisuhteen ja oman seksuaalisuuden muuttuminen, miten suhde kestää sen? 

Aiheista lukeminen ja keskustelu auttoivat. 
Toki vain aika näytti, miten kävisi synnytyksen jälkeen.


Tällä kertaa pelkoni oli täysin turha, olen saanut juuri niin paljon aikaa kuin olen tarvinnut. 
Olemme olleet yhtä mieltä siitä, että vauva saa juuri niin paljon maitoa ja läheisyyttä kuin tarvitsee. Se, ettei painostusta seksiin ole ollut, on vaikuttanut positiivisesti omaankin halukkuuteen.

Seksi on itselleni hyvin tärkeä asia parisuhteessa

Tietysti myös miehet ovat erilaisia: toinen kaipaa enemmän seksiä ja yhdyntää kuin toinen, toiselle saattaa riittää muu hellä kosketus, halaus, tai vaikkapa hieronta. 

Myöskään aina se ei ole nainen joka on haluttomampi osapuoli. Seksuaaliset halut ovat luonteisestikin erilaisia, ja raskaus ja vauvan syntymä voivat vaikuttavat myös mieheen. 

Meillä ensimmäiset kuukaudet menivät tiiviisti kolmannen vauvan kanssa, ja muutenkin koko ensimmäinen vuosi oli hektistä valvomisien ja muun pikkulapsiarjen keskellä. Kuukaudet ja vuosikin menee kuitenkin lopulta todella nopeasti. 

Itse huomasin myös selkeän eron halukkuuteen, kun kuukautiskierto alkoi taas normaalisti ja hormonit palasivat ennalleen. 
Tosin se toi myös muita muutoksia: Huomasin heti olevani helposti ärtyvämpi. 
Kyllä naisen keho on ihmeellinen!

En halua painottaa tai pelotella että synnytys ja imetys vie kaikki halut, mutta on fakta, että hormonit vaikuttavat siihen todella suuresti. Ei kannata siis pelästyä tätä asiaa, se on normaalia. 

Tämä on asia, josta ehdottomasti kannattaa parisuhteessa keskustella. 

Minkälaiset on toisen odotukset? 
Minkälaista muuta hellyyttä ja huomiota voi antaa?

Toki tämä koskee myös sinkkuja, mutta sinkkuna on ehkä siinä mielessä helpompaa, ettei ole sitä toista kenelle tuottaa pettymys, kun joutuu torjumaan. Toisaalta ei myöskään ole ketään toista antamassa läheisyyttä, kun sitä kaipaa. Itselläni on kolme hyvin erilaista vauvavuotta takana: Vauvavuosi hankalassa suhteessa, vauvavuosi sinkkuna, ja vauvavuosi lämpimässä suhteessa.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on? Onko sinun ja kumppanin halut kohdanneet? Oletko kokenut painostusta seksiin, tai kenties löytäneet uuden yhteisen sävelen?

Seuraa myös Instagramissa: @villasasa 
Ja Facebookissa: Sasa Villa 
 
Kuvat: Iidan matkassa 
Kuvien editointi: Minä

-Sasa


4 kommenttia:

 1. Vauvavuotena myös välillä tuntuu, kun vauva on koko ajan iholla, että ne hetket kun vauva nukkuu, haluaa sen oman tilan edes hetkeksi. Ja tietysti, kun on vanhempia lapsia, hekin tarvitsevat syliä ❤ T. Sari / pikkuleijonatblogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Sari! Juuri niin, sitä monesti kaipaa edes hetken tilaa ihan itselleen. Tilanne toki muuttuu kun vauva kasvaa ja on enemmän aikaa kaikelle muullekin kuin vauvan hoidolle 😊 - Sasa

   Poista
 2. Oon aika ihmeissäni kuukausien seksittömästä ajasta!? Olen nainen ja synnyttänyt kaksi lasta, mutta koska seksi on ihanaa ja voimaannuttavaa vauva-arjen keskelläkin, niin en missään nimessä halua olla ilman sitä kuukausia. Parin viikon päästä synnytyksestä halusin kokeilla jo yhdyntää ja meni tosi hyvin, molemmilla kerroilla.. Mua henk.koht.ärsyttäisi jos mies olisi haluton kuukausia, joten ymmärrän miehiäkin joita ärsyttää olla ilman seksiä kuukausia.. En näe tuossa vauvalle omistautumisessa ja seksilakossa mitään väärää, mutta ihmettelen miksi kukaan haluaa tehdä niin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi! Perustelin asiaani hormonaaliselta perustalta: Näin naisen keho toimii. Estrogeeni ja testosteronitasot romahtavat, limakalvot kuivuvat, seksuaaliset halut voivat mm näistä syistä kadota. Siihen päälle yövalvomiset vauvan kanssa jolloin on myös univajetta.
   Itse en ole "seksilakkoa" pitänyt, pahoittelut jos niin teksti antoi ymmärtää. Kerroin vain, että huomaan selvän eron haluissa nyt, kun kuukautiskierto on taas tasaantunut. Toki ymmärrän sekä miehiä, että naisia, jotka ovat se haluava osapuoli ja joutuvat odottelemaan pitkiäkin aikoja. Ei ole kivaa tulla torjutuksi eikä olla torjuja, sen takia kannustankin pareja puhumaan keskenään ja löytämään yhteisen sävelen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Sivut

Theme Designed By Hello Manhattan
|

copyright Sasa Villa

Copyright Sasa Villa