Slider

Follow

Pennut 5 viikkoa, miten pennut kehittyvät?

lauantai 28. syyskuuta 2019
 Aika menee niin nopeasti! Pennut täyttävät jo viisi viikkoa. 

Alma on pentuineen kasvattajaystävälläni. Suunnittelimme Anun kanssa tämän pentueen yhdessä. Ajankohta pentueen kasvattamiselle oli kuitenkin juuri nyt huono, ja niin päätimme että pentue tulee kokonaisuudessaan Anulle. Alma synnytti kotona, mutta Alma ja pennut siirrettiin Anulle ja pentue tulee myös hänen kennelnimelleen. Alman pennut syntyivät 25.8.19 sunnuntaina. Pentuja syntyi 7, 4 narttua ja 3 urosta, joista 1 narttu ja 1 uros menehtyivät pian syntymän jälkeen.  Synnytyskertomuksen ja kuvia vastasyntyneistä voi käydä katsomassa täältä. Kävin katsomassa Almaa ja pentuja 21.9 kun pennut olivat päivää vaille 4 viikkoisia, ja valitsin samalla oman pentuni jonka sijoitan ystävälleni. Kaksi narttupentua oli hiukan kolmatta isompia, ja hieman erilaisia ruumiinrakenteeltaan. Kolmas pentu oli ihan kopio Almasta. Kokonsa puolesta se olisi voinut olla varma valinta, sillä oli myös pienemmät korvat. Valitsin kuitenkin toisen vähän isommista tytöistä, koska lähdin tulevaisuutta ajatellen hakemaan mm. vähän erilaista päänmallia. Kaikki pennut vaikuttavat tällä hetkellä lupaavilta! Erityisesti toivon niille hyvää ja reipasta luonnetta, se on ensiarvoisen tärkeää.
 

Mitä pentujen kehityksessä tapahtuu juuri nyt?

 Ensimmäisen pennun silmät aukesivat 6.9, muiden pian perässä 8.9. mennessä.

Tähän asti pentujen kokemukset ympäristöstä on pohjautuneet lähinne tuntoaistiin. Nyt pennut tutkivat ja kokevat ympäristöään laajemmin, myös näköaistiaan hyödyntäen.


18.9. otettiin pentulaatikko pois, ja pennut pääsivät tutustumaan ja liikkumaan koko pentuaitauksen tilaan. Pari päivää sen jälkeen pennut pääsivät liikkumaan koko huoneen tilaan.

Liike on vielä hyvin haparoivaa, mutta pennut vahvistuvat ja kehittyvät huimaa vauhtia päivä päivältä! Ne alkavat myös yhä enemmän leikkiä keskenään. Ne alkavat purra ja tuuppia toisiaan ja oppivat koko ajan lisää sosiaalisia taitoja.

Tässä vaiheessa pennut ovat ihan hurjan söpöjä, pieniä kämmenelle mahtuvia karvapalloja jotka niin tosissaan yrittävät tutkia maailmaa! Kaikki on niille uutta ja jännittävää.


Nämä kehitysvaiheet on pentujen loppuelämän kannalta hyvin kriittisiä. Kasvattajalla ja uudella omistajalla on suuri vastuu. Tietysti perimä vaikuttaa, mutta saman pentueen koirat, jotka on kasvatettu jasosiaalistettu erilailla, voivat kehittyä täysin erilaisiksi.

Pennut saivat ensimmäisen kerran maistella lihaa 22.9. sunnuntaina, pentujen ollessa tasan 4 viikkoa vanhoja.

Tähän asti ne ovat saaneet ravinnokseen vain emän maitoa, ja ovatkin kasvaneet ja kehittyneet sillä lositavasti. Alma on todella hyvä emä, huolehtii ja suojelee pentujaan, mutta ei stressaa tai ole yli-innokas. Osaa ottaa rennosti mutta hoitaa homman kotiin. Nämä on minulle myös tärkeitä asioita jalostusta ajatellen.

Jos haluat seurata koiriamme, niin niille on oma erillinen Instagram tili @kianta_dogs, jota päivitän vähän harvemmin  kuin blogin tiliäni @villasasa, mutta jonne lisään ainoastaan sisältöä liittyen koiriini.
-Sasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Sivut

Theme Designed By Hello Manhattan
|

copyright Sasa Villa

Copyright Sasa Villa