Slider

Follow

Miten valita ensikengät?

sunnuntai 1. syyskuuta 2019


Nyt se tapahtui, Lilja lähti kävelemään!

 


Hän on tepastellut koko kesän paljain varpain. Keväämmällä kun oli vielä vähän viileämpää, hänellä oli jalassaan nahkaiset tossut. En nähnyt järkeä laittaa vauvalle, joka kävelee maksimissaan tukea vasten ja suurimmaksi osaksi kontaten, kenkiä jalkaan. Uskon että motoriikkakin kehittyy näin paremmin.


Nyt Lilja lähti ihan kunnolla kävelemään 1v 2kk iässä, jee! 
Ilmatkin viilenee niin, ettei oikein viitsi ihan paljain varpain kävellä.

On aika hankkia hyvät ensiaskelkengät!

Suomessa on lähes 1,6 miljoonaa äitiä.
Ja vaikka olisi äiti useammalle, kuten minä, silti tämä sama asia mietityttää kerta toisensa jälkeen.

 
 

Ensikenkien valinnasta on liikkeellä ristiriitaista tietoa. Osin siksi, että vanha tieto on iskostunut hyvin niin monen mieleen.

Perehdyinkin aiheeseen paremmin, ja haastattelin Hannu Puolakanahoa Pasilan Fysioterapiasta.
Hannu on ollut alalla vuodesta -89, ja hän on erikoistunut alaraajojen toimintahäiriöiden tutkimiseen ja hoitoon. Hannulle on tärkeää hoitaa ja selvittää ongelman syytä, eikä vain oiretta.

Lue myös: Lapsi sairastaa, miten helpottaa oloa?


 

Milloin on hyvä aika hankkia ensiaskelkengät?
Ensiaskelkengät voi hankkia sitten, kun lapsi alkaa kävellä ilman tukea. Kenkien hankinnan ajankohta riippuu myös vuodenajasta ja alustasta, jolla lapsi kävelee. 
Kesällä kävelemäänkin opetteleva lapsi voi hyvin käyttää vielä nahkatossuja, tai kevyitä ja joustavia kenkiä, mahdollisuuksien mukaan kävellä myös paljain jaloin. Talvella kävelyä harjoittelemaan alkava, pääosin kannettava lapsi voi käyttää esim Stonzeja. Niissä on hyvä joustava pohja ja paljon tilaa, mutta turhan ohut pohja jos jalat on koko ajan kylmää maata vasten.


Mikä on sopiva kengän koko?   
Normaalisti on hyvä jättää kasvu- ja käyntivaraa ja kengänkärkeen noin 1.5 cm. Talvikengät on usein kovemmat ja jäykemmät, ja niihin on hyvä jättää varaa 2 cm-2.5 cm, silloin on tilaa myös villasukalle. 
Pienen lapsen tuntoaisti ei ole vielä kovin kehittynyt, eikä hän osaa kertoa jos varpaat koskevat kengän kärkeen. 


Miten mittaan lapsen jalan?
Laita lapsi seisomaan tukevasti kartongin päälle.
Piirrä lapsen molempien jalkaterien ääriviivat kartongille, ja mittaa jalkaterän pisin kohta kantapäästä isovarpaaseen. Huom! Jalat ovat usein eri kokoiset, joten mittaa aina isomman jalan mukaan! 
Lisää tämän jälkeen käyntivaraa 1,5-1,7cm + (villasukkavara 0,3mm.)
Älä osta kenkää kengän koon mukaan, koko on vain suuntaa antava tieto. Varmista oikea koko aina kengän sisämitan mukaan. Usein keskitytään vain kengän pituuteen, mutta muista myös leveys! Varmista kengän riittävä leveys eritoten lestin ja varpaiden kohdalta.

Millainen on hyvä kenkä?
Hyvä kenkä on sellainen, että lapsen motoriikka ja liikkuminen pääsee kehittymään normaalisti. 
Valitse kenkä, jossa on tarpeeksi leveä lesti (tarkista erityisesti päkiän alue). 
Valitse pienelle lapselle kenkä, jossa on joustava pohja, vältä myös kenkiä joiden pohja on muotoiltu ns. banaanin mallisiksi. 
Kenkä saa siis olla joustava ja vähäisesti muotoiltu. Pohjan tulisi olla tasainen eikä kengän kärkeen tarvita suurta hyppyriä.
Kenkä valitaan aina käyttötarkoituksen mukaan (kesä, talvi, välikausi), ja suosi hengittäviä luonnonmateriaaleja. Pienen lapsen jalka hikoilee yllättävän paljon!


 Lapset kasvaa nopeasti. Kuinka usein koko tulee tarkistaa?
1-3 vuotiaan jalka kasvaa noin 1,5mm kuukaudessa. Tarkista oikea koko 1-3kk välein asettamalla lapsi kartongin päälle seisomaan. Vähintään uusien kenkien hankinnan yhteydessä tulee koko tarkistaa tarkemmin.
Käytetty vai uusi kenkä? Voinko ostaa käytetyn kengän hyvillä mielin? 

Lapsen jalka kasvaa nopeasti, ja kenkiä käytetään yleensä vain vähän aikaa, eivätkä ne ehdi juuri kulua käytössä. Siksi myös käytettyjä, hyväkuntoisia kenkiä voi hyvin käyttää.
-Sasa 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja InstagramissaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sisällön tarjoaa Blogger.

Sivut

Theme Designed By Hello Manhattan
|

copyright Sasa Villa

Copyright Sasa Villa