Vai toimiiko se?
Me asutaan kerrostalokolmiossa, keskisessä Helsingissä,
ja meitä on täällä viisi ihmistä.
Neliöitä on 76. Se tekisi 15,2m² per lärvi.
Sen lisäksi meillä on vielä kaksi koiraa, ja kaksi terraariota.
Jos eläimet laskisi vielä yhdeksi ihmiseksi, niin tilaa asunnossamme on 12,6m² henkilöä kohden, kun suomalaiskodissa on keskimäärin 40 neliötä asukasta kohden.
Jäädään siis ihan reilusti alle keskitason!
Jos kurkkaat kuvia meidän olohuoneesta, makuuhuoneesta ja keittiöstä, niin et ehkä heti arvaisi neliömäärää tai asumismuotoa.
No kuinka kaikki sitten toimii?
Meille kerääntyy ihan jatkuvalla syötöllä tavaraa, lähinnä pieneksi jääneitä vaatteita.
Lapset kasvaa ihan kohisten!
Lisäksi meillä täällä Suomessa on sellainen rikkaus, kuin neljä vuodenaikaa.
Oh lord, sitä kura, välikausi, toppa, ja kesävaatteiden määrää.
Siihen kun lisää vielä joka kaudelle kengät kaikille, jotka onkin sitten jo seuraavalle kaudelle mahdollisesti liian pienet, tai muuten kuluneet. Pahimpia on vaatteet, jotka on sillä rajoilla, ei ole vielä pienet, mutta kohta jää pieneksi. Ei ole enää ihan parhaimmillaan, ei oikein kehtaisi myydä eteenpäin, mutta kuitenkin voi itse vielä AINAKIN MUUTAMASTI käyttää.
Taitaa olla tuttua muissakin perheissä?
![]() | ||
Kassun vaatteet: Olkihattu H&M, paita Mini Rodini, housut Mainio. Liljan paita H&M, housut ommeltujen vaatteiden kirpputorilta. |
Vinkki 1:
Nyt kun olen käynyt koko tämän vuoden ihan jäätävää myynti ja ostorumbaa, ja tuskaillut meidän neliöiden ja säilytyksen kanssa, niin olen todennut että kaikista paras keino välttää sotku ja ahtaus on tavaran ja vaatteiden vähyys.
Karsi kaikki ylimääräinen!
Olen nyt karsinut poikien vaatekaapit lähes minimiin, poistin sieltä kaikki "sillä rajoilla" olevat vaatteet.
Jos oli vähänkin nuhjuisia, tai muuten sellaisia jotka ei käyttöön eksy tai on jäämässä pieneksi, laitoin ne pois.
Jätin vain hyvälaatuiset, sopivat vaatteet.
Yläosat on lähes kaikki kotimaisia merkkivaatteita, tai ompelijalta ostettuja. Olen todennut, että ne kestää vaatteista parhaiten. Kangas on yleensä laadukas, samoin kuin työnjälki.
Tottakai meillä on myös ihan perus suurten ketjuliikkeiden vaatteita, minulle tärkeintä ei ole että vaate on jotain merkkiä, vaan että se on kaunis ja kestävä käytössä.
Ekologisuus, kotimaisuus ja kierrätys on minulle tärkeitä arvoja.
Tottakai meillä on myös ihan perus suurten ketjuliikkeiden vaatteita, minulle tärkeintä ei ole että vaate on jotain merkkiä, vaan että se on kaunis ja kestävä käytössä.
Ekologisuus, kotimaisuus ja kierrätys on minulle tärkeitä arvoja.
![]() |
Kassun vaatteet tilattu Punavuoren peikolta |
Ostan vaatteet usein aleista tai hyväkuntoisina käytettyinä, harvoin täydellä ovh:lla.
Saatan saada uuden merkkivaatteen alesta samaan hintaan, kuin uuden täysihintaisen vaatteen isoista vaateketjuista.
Lisäksi niillä on niin hyvä jälleenmyyntiarvo, että joskus saan täysin "omani takaisin", eli lapsi on saanut käyttää vaatetta käytännössä ilmaiseksi.
Sen sijaan meiltä meni hävyttömän paljon halpisvaatetta roskiin ja kierrätykseen.
Me poistettiin myös kaikki ylimääräiset lelut, ihan hirveä määrä tuli siitäkin, vaikka ne oli laatikoissa "omilla paikoillaan".
Myin parhaimmat, mm. muumit, pikkuautot ja dinosaurukset. Tein kaikki valinnat yhdessä lasten kanssa. Pojat saivat itselleen niistä tuotot.
Samoin kuin vaatteissa, vähäisellä käytöllä olevat lelut joilla ei ollut jälleenmyyntiarvoa, mutta jotka olivat vielä ehjiä, lahjoitin eteenpäin. Rikkinäiset karsittiin roskiin, niitäkin löytyi yllättävän paljon!
Jätettiin dublot, Brion junarata, kauppaleikki, ja magneettipalat joista saa tehtyä rakennelmia.
Näiden lisäksi pojat saivat myös jättää kumpainenkin omaan vaatekaappiinsa omalle hyllylle sekalaisen määrän omia mielilelujaan.
Ainoa "lelu" joka on esillä ja säilytettiin on vanha Lundby -nukkekoti, joka on hankittu Eliakselle ja jolla Lilja saa myöhemmin leikkiä, kun E ei sitä enää tarvitse.
Vinkki 2:
Viikkaa pinot siisteiksi ja selkeiksi, käytä pystyviikkausta, jos sinulla on käytössä vetolaatikot. Näin näet heti laatikon sisällön ilman turhaa kaivelua.
Viikkasin vaatepinot omiin kategorioihin.
Shortsit, collarit, ja farkut
erikseen. Pitkähihaiset ja t-paidat erikseen. Vetoketjulliset hupparit/
neuleet ja ilman vetoketjua olevat erikseen.
Poikien huoneessa on vain yksi kiinteä vaatekaappi, mutta se riittää. Kummallekin on 3 hyllyä.
Kalsarit ja sukat on vetolaatikossa erikseen.
Pidän nyt myöskin määrän pienenä, lapsi ei vain yksinkertaisesti tarvitse 15 pitkähihaista ja 20 paria housuja. Joka tapauksessa pyöräytän vähintään yhden koneellisen joka toinen päivä, ja jos vaatteita on paljon, niin pyykkivuorikin kasvaa isoksi.
Lisäksi huomasin, että niitä ihan lemppareita ja parhaimpia vaatteita tulee käytettyä vähemmän, kun seassa on paljon turhaa.
Lisäksi huomasin, että niitä ihan lemppareita ja parhaimpia vaatteita tulee käytettyä vähemmän, kun seassa on paljon turhaa.
Vähemmän on enemmän siis tässäkin asiassa!
![]() |
Kassun paitahylly. Muutama paita on pesussa, mutta ei niitä hirveästi tämän enempää ole. |
![]() |
Eliaksen kaapissa ylhäällä vasemmalla collarit, oikealla farkut, takana shortsit joita ei enää syksyllä tarvita. Alhaalla vasemmalla t-paidat, oikealla pitkähihaiset. |
Vinkki 3:
Siirrä hyväkuntoiset vaatteet joilla on vielä jälleenmyyntiarvoa, ja jotka ovat jäämässä pieniksi tai muuten pois käytöstä, erilliseen säilytystilaan.
Niille voi varata esimerkiksi yhden hyllyn vaatekaapista.
Kun täytät hyllyä aktiivisesti ja kaiken aikaa, etkä käy "kertarysäyksellä" vaatekaappia läpi, niin säästät huomattavasti aikaa ja rahaa.
Kun myytävien vaatteiden säilytystila alkaa olla mielestäsi sopivasti täysi, laita vaatteet myyntiin. Jos et saa kaikkia vaatteita myytyä, alenna hintaa tai lahjoita eteenpäin, älä tuo takaisin kotiin hillottavaksi vaatteita, joista olet jo päättänyt luopua.
Poista jo karsimisvaiheessa aika rankalla kädellä roskiin ja kierrätykseen menevät vaatteet.
Vinkki 4:
Käy kausivaatteet läpi jo kauden alkaessa, tai mielellään sitä ennen, älä kesken kauden tai varsinkaan sen päättyessä!
Taas yksi virhe, johon olen itse sortunut.
Kolmen lapsen välikausi ja talvivaatteet on varastossa omissa kasseissaan.
Kun ne kaivetaan esiin jo kauden ollessa käynnissä, on osa auttamatta liian pieniä. Tähän aikaan niitä on enää hankala saada eteenpäin, ainakaan haluamallaan hinnalla.
Kannattaa siis käydä välikausivaatteet läpi jo elokuussa vaikka niille ei vielä ole tarvetta, ja talvivaattet heti perään syyskuussa.
Samalla saat katsastettua tarvitseeko hankkia uutta vaatetta, ja voit käyttää uuden hankintaan myydyistä saatuja tuottoja.
Miten teillä toimii vaatesäilytys ja kierrätys?
Onko sinulla jakaa lisää vinkkejä?
-Sasa
Seuraa myös Facebookissa ja Instagramissa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!